De va la November

Heeeeej mina fina vänner!!!

Fan de var länge sen. Mycket har hänt o jag e väldigt upptagen med att packa mina väskor. Jag ska flytta till min Winter Wonderland! Joooo de e helt fantastiskt att flytta till de magiska stället ...meen asså jag måste börja från början.

 

Luktar på Dr Westerlunds Pelargon mot förkyllning

Jag var förskyld! I början av November låg jag i sängen. Jo visst fick jag en förkyllning men bergman tog hand om mej o vi ställde la alla Doktor Westerlunds Pelargoner i mitt sovrum. För deras doft hjälper mot förkyllning fast jag luktade ingenting. Min älskade vännina Lisbeth från Järna sa det o jag fick en stickling av henne i våras. Nu har jag hur många pelargoner som helst o dom luktar så goa.

Om ni vill ha en hojta till! Jag har massor ❤

Lisbeths nya vän o en härlig Efter-Julfest

Just de asså jag älskar Lisbeth så mycket o hon bodde faktiskt med en gris , Göran. Vi träffades förra jul när han rymde från en slakteri i Södertälje. Spädgris skulle han bli fast han e en vuxen gris vetja men han e lika liten som jag o dom ville...joo asså ni fattar. Hemskt var det!

Men han sprang därifrån o hamnade i Järnas skog där Lisbeth bor. Vilken tur. Hon tog in honom o dom blev vänner direkt. När jag kom förbi, de var väl några dagar efter Jul för jag firar gö Jul uppe i Norrland i min Winter Wonderland fast de e inte riktigt Jul...nä men vad berättade jag egentligen? Just det ...asså då mådde Göran mycket bättre o han berättade för mej att han vill ba äta grönsaker från o med nu. Vi pratade mat o odling o hade en jättefin Efter-Julfest!

Göran flyttar in med mej!

De gick la jättebra för Göran o han berättade att de finns så många gris i nöd fram för allt innan Jul o ni vet Lisbeth hon har världens största hjärta.

Hon lyssnade med stor sorg till vad Göran berättade o vet ni vad? Jooo, Lisbeth  öppnade ett hem för vilsna griser. Hon bor med en grisdam nu som heter Gördis o Göran fick la flytta in med mej. Svinbra!

Omorot, ett dåligt skämt

Ni som följer mej på Insta ni har redan träffat Göran. Jo visst var det ett dåligt skämt när jag jagade honom med en morot o kallade den för en omorot. Tänk vad rädd han blev för han tänkte det var ett kniv. Gud så osympatisk av mej men jag bad om ursäkt o lovade att aldrig igen gör ett sånt skrämmande skämt! Vetja ❤  ba kärlek Göran my man!

St Martins Dag o hur vi räddade alla gäss!

St Martins Dag

Den 11.11 va de St.Martins Dag o kanske vet ni att folk brukar äta gås på den där dagen. Jooo visst e de skittråkigt att äta upp sina kompisar. Men Evchen ställer alltid upp för sina djurkompisar o vi ställer alltid upp för vår älskade kompis Evchen vetja. Hon e helt fantastiskt. Jag minns första gången hon höll ett upprop för jämställdhet i djurrik. Vi var barn o de var utanför vårt hus i  Slottsskogen där vi växte upp med Agafrid o Renata o Pomfried. Hennes favvo djur e gö sjöhästar för hanen födds barn. Hihi Evchen asså ...men jo just det  vår räddningsaktion. Jo visst var det spännande o väldigt viktigt för oss att stöder dom.  Framför allt nu att Göran bor hos mej!!

Vi träffades mitt i natten i Slottskogen asså mellan Lille Part o Konsthuset där Miina bor. Vi hade målat ledningsskyltar, vi hade packad matpåsar o kokade värmande drycker till gässen o oss på plats. Sen ledde vi alla gäss från Gäss Göl över bäcken till Bävertorp. Där fick dom asyl hos Bävern Bertil o hans son Bodil o hans fru Rosa. Dom erbjöd deras sina kojor med gässen till nästa månad tills gässen e på väg ner till söder o bäverna börjar vila o jula.

Jo så va de. Shit asså vilken natt. Hoppas la ni har oxå ett öppet dör till en kompis i nöd.

Kladdkaka Dag o Krama en Björn Dag

Den 07.11. var det Kladdkaka Dag och Kramas med en Björn Dag! Jooo, jag firade såklart båda två vetja. Bergman var med och vi delade på en pytteliten kladdkaka. För asså mina kompisar sa jag har lagttill lite vikt o de e inte ens jul. Asså vadå ....finns de nu en tid där man få vara tjock eller inte? Göran, Bergman o jag tyckte jag e lagom tjock.

Göran var upptagen denna dagen o vi ville bjuda in folk men det gick så fort och "hoppsan" hade kakan försvunnit hihi så gött asså! Hoppas ni hade en fin kladdkaka-krama en björn dag med❤

Just det! Jag känner gö ingen Björn o då kramade jag Bergman lite extra hård 💓 älskade Bergman! Men känns som jag måste träffa o lära känna en björn snart. Säkerligen i Winter Wonderlandet!

Ha de så gött nu mina fina vänner! Snart åker jag men vi hörs o syns gö på Insta. I fall ni har missat de här har ni länken https://www.instagram.com/agatonsbilderbox/

Puss Agaton❤

Kanelbullens Dag!

Idag e de Kanelbullens dag! Äntligen liksom. De e en av min favvo dag i året o jag längtade som fan. Ni hittar dagen såklart i Min mat almanack. Dagen började så fin. Bergman o jag vaknade tidigt o bakade hela föremiddag.

Lille Part får kanelbullar

Sen packade vi flera korgar med bullar o saft flaskor, stoppade dom i min lilla skrinda o gick runt i Lille Part o delade ut bullekorgarna till alla vänner o grannar t. ex. Bodil Bävern som bor vid bäcken på vägen till Miina. Han vet allt om trä de e helt sjukt o han älskar gö Kanelbullar. Vi tjötade lite o han fick en stor korg till sej o sin fru Rosa o sina barn.

Jo Bergman o jag vi gick runt i timmar o hälsade på alla o på slut jooo då var vi oxå helt slut o tog en rast o åt upp resten av Kanelbullar vi hade kvar i skrindan. Men sen skyndade vi hem. För vi bjöd gö in Miina o Katten o Soudi o Evchen o Per-Rune o Selma!

De skulle bli en världsklass fika nu. Jag var taggad som fan o faktiskt lite små hungrig igen.

Alla e gö med o Miina kom tidigare

När vi kom hem satt Miina redan på trappan utanför mitt hus. Jag bad henne att komma lite tidigare o hjälper mej med förberedning. Hon lovade att göra så o att ta med sej fine tygservetter hon tryckte på. Hon e så begavad o snäll o pålitlig. Jag älskar henne så mycket!

Vi fixade allt rätt fint o nåt så när snabbt. O medan vi väntade tog vi beslutet att redan börjar lite gran så ja. Katten var oxå med o Barbro blev otroligt glad. Vår liten förfest blev kanon o när alla kom blev kvällen helt magisk!

Hoppas ni har oxå haft en jättefin o mummsig Kanelbullens dag!!!

Puss o kram 

Agaton❤

Hagitornmos och bär, bär, bär!

Hejsan mina fina vänner!

Då e det fredag igen o dax för fredagsmys. Hoppas ni har haft en jättefin vecka! Asså min var gö otroligt spännande. Jag var ute mycket o plockade bär. Sen var jag i Botaniska Trädgården på en super najs evenemang. Jooo, de var ”Höstens Skafferi” o jag informerade mej om svamp o äpple o hur man laga sylt, saft o marmelad. O såklart blev det dagens finaste promenad i Botaniskas naturen.

Söndagsmys utan Ren

Alla var med. Bergman o Miina, Soudi o Evchen – hon vet gö så sjukt mycket om växter o djur – Selma o Per-Rune som vet allt om svamp. O Ren, Per-Runes rendjur fast han fick inte komma in för han e bannad från Botaniska. (Det e gö en annan berättelse men ah Ren har en grej för grönt o en gång ”betade” han i deras köksörtgården. Då blev dom jättearga o Ren får inte mer komma in i Botaniska. Stackaren asså! ) Men vi hade i alla fall skoj o jag tänkte berätta för er hur jag fyller upp min höst o vinter skafferi!

De gäller bär

 Jag plockade asså hur mycket bär somhelst. Rönnbär, hagtorn, björnbär och försökte hitta fläderbär men missade de. Bär har gö fruktansärt mycket vitaminer o antoxidanter – dom e gö bra för att kämpa emot gift i kroppen typ. O vitamin c e gö bra för att undvika att bli förskyld vetja. Men bär e också känsliga! Älskade bär. Tänk om man hade dom hela vintern nej, då börjar dom gö att mögla o de e gö världens största slösseri.

Sylt, saft o marmelad

Nu fick jag asså en säck med hagtorn, det växer överallt här i Nakedalen på ön. En kopp med björnbär vilka jag hittade på min kärleksstigen! O en bra portion rönnbär fast de var nästan lite besvärlig. För dom växer gö så högt upp o jag e inte så stort...asså joo men inte så lång menar jag o då klättrade jag lite för att få tag i dom. Bergman hjälpte mej men de var lite farligt för de blåste gö så mycket!

 

När vi var hemma började Bergman o jag rengöra alla bär från löv och smuts o sköljde dom under vatten. Sen kokade vi upp dom i vatten med lite socker i. Medan allt bubblade och kokade ställde vi alla glas- o syltburk i ugnen för en liten stund för att sterilisera dom (Jätteviktigt, annars får man mögel igen!)

På slutet fyllde vi allt i burkarna, vände om dom o efter ett tag – för dom var gö jättevarma – ställde vi dom i kylskåpet o i skafferiet. Juhu så underbart bra gick det!!

Nu har jag björnbär gelé, rönnbär sylt eller marmelad o hagtornmos.

OBS!! Ät ej hagtornbär o rönnbär råa. De smackar skitäckliga o man kan även få ont i magen.

Agatons hemmagjord Hagitornmos

Hagitorn

Hagtornmos e gö min favvo de e därför jag döpte de Hagitorn. Ni vet de bror gö på hur mycket socker o vatten man ta o då får man antingen saft eller mos eller sylt eller gelé va! Hagtorn kan man även gör te av och de e så bra för många grejer men ah ja Evchen vet. De e gö därför hon fick sin egen rubrik.

Nu dricker jag min hagitornte med maskrot honung. Mmmmh mums asså fan vad gött va.

Hagas hagtornträ

Hagas hagtornträ

Hoppas ni har haft en lika bra vecka som jag o om ni tar en promenad imorgon eller nästa vecka o passerar en hagtorn busk eller trä då måste ni ta med er lite gran o fixar er egna Hagitornmos. Hur gött som helst o det finns en jättestor trä mitt i Haga vid Skansens.

Puss Agaton ❤

När jag skaffade katt...två gånger

Första gång

De va gö så att för flera år sen då skaffade jag en kattunge o det gick inte så bra. Iaf inte som jag hade tänkt mej...

Jag kom på idén på en promenad i stan. Först var jag  taggad som fan o jag köpte allt med en gång. Även en bok om katter!

Bergman o jag vi lärde oss allt om katten. hur man matar den, hur många gånger om dagen, om toan o om hygien ni vet kattens klåar växer gö!

Men ...jooo mina älskade vänner jag har la mina hobbys o sen fick jag mardröm om katten o att jag glömmer mata den. Gud de var verkligen hemskt!

Tror jag var inte redo än.

De blev bra änna

Vet ni hur mycket ansvar de e att skaffa katt?! Fan tro mej de e inte ba hopp o lek. Nä fy vad jag va icke-redo för de. O katten stannade inte kvar. Fast bodde hon ba ett dygn med mej.

Agaton skafar Katt

Min andra chans

Men tänk nu. Jag vänjade mej gö till Katten så länge hon bodde med mej och saknade ha en kattkompis i huset som dricker kattmjölk o äter kattmat. Joo, det var tungt fattar ni att vara utan min katt. Jag pratade om det då o då men Miina hon kan vara väldigt bestämd o de har hon rätt till. Hon har hjärtat på rätt ställe o hon vet bäst. Ja någon fin dag hände de. Miina ringde mej o sa katten e med barn o om jag fortfarande vill då kan jag få en kattunge! Gud vad jag blev lycklig. Jag skrek av glädje o Bergman började genast o förberedde en plats till kattungen.

Några veckor senare ringde Miina igen o sa ”Nu händer det! Kattungarna kommer!” Jag var vaken hela natt och sist knackade de på dörren klockan 6.00 på morron. Jag hade bakat hela natten för jag var så nervös.De var Miina med min kattbebis i famnen. Jag grät av lycko o tog in min lille älskling. Nu undrar ni kanske att bebisen kom till mej direkt men jo jag vet i människans världen då måste kattungen stannar med mammsan flera veckor. Men i min värld då blir man oberoende lite fortare. Vi födds och får en måltid o sen e vi redo för att...ja för vad som helst egentligen. Vi bor gö med våra familjer tills vi e självständiga men vi går o äter o leker mycket tidigare än ni. De e ba kärlek som behövs!

Agaton och Barbro eller Agaton får en annan chans

Tillslut blev de perfekt

Kattungen bor med mej o Bergman nu o heter Barbro. Fast Barbro e en pojke men vem bryr sej det e ett fint namn tyckte Bergman, Miina o jag. Jag spricker nästan sönder av glädje varje gång jag ser min älskling och vi trivs så himlabra tillsammans. Barbro och sin mamma träffas gö jämnt för Miina o jag e fortfarande granne med varandra. Varje dag tar vi en promenad genom Slottsskogen tillsammans.

Då ser ni hur de går ibland. Ba bra. Jag fick min andra chans o det blev ännu bättre än jag hade någonsin tänkt mej!

Hoppas ni får en underbar helg. Vi hörs om en vecka!

Puss o kram

Agaton ❤

Första inlägg på min nya blogg!

Hallå hallå!

 

Idag får ni läsa min första inlägg på min nya blog. Jo visst är det den här jag pratar om. Vad fint att ni hittade hit!

Bloggiton

Agaton de e gö jag!

Gud vad spännande att ni vill följa med mej på mina äventyr. Jag e gö Göteborgs goaste göbbe säger mina vänner o jag tycker de e fan schysst att dom tycker de. Vad jag håller på med? Jooo för de första älskar jag livet ...o mat! Så e de o sen odlar jag, älskar mina vänner o firar alla fester med mycket kärlek o glädje.

Häng med o kika in i mina rubriker. Jag srkiver dagbok o berätta om mitt liv i "Året om med Agaton". Sen har jag en rubrik bara för mat o recepter. där hittar ni oxå min mat almanack med alla viktiga dagar vi firar här i Lille Part. O min älskade vännina Evchen, joo jag växte upp med henne, visst fick hon sin egna rubrik "Evchen vet!" för ...hon vet!

Hoppas vi ses o hörs, ni kan la lämna en kommentar då o då eller skriv till mej via "Post till mej" eller agaton@agatonsbilderbox.se ❤

Puss o Kram fina ni!

Agaton❤