fredagsmys #3

Kanelbullens dag!

Idag e de Kanelbullens dag! Äntligen liksom. De e en av min favvo dag i året o jag längtade som fan. Ni hittar dagen såklart i Min mat almanack. Dagen började så fin. Bergman o jag vaknade tidigt o bakade hela föremiddag.

Lille Part får kanelbullar

Sen packade vi flera korgar med bullar o saft flaskor, stoppade dom i min lilla skrinda o gick runt i Lille Part o delade ut bullekorgarna till alla vänner o grannar t. ex. Bodil Bävern som bor vid bäcken på vägen till Miina. Han vet allt om trä de e helt sjukt o han älskar gö Kanelbullar. Vi tjötade lite o han fick en stor korg till sej o sin fru Rosa o sina barn.

Jo Bergman o jag vi gick runt i timmar o hälsade på alla o på slut jooo då var vi oxå helt slut o tog en rast o åt upp resten av Kanelbullar vi hade kvar i skrindan. Men sen skyndade vi hem. För vi bjöd gö in Miina o Katten o Soudi o Evchen o Per-Rune o Selma!

De skulle bli en världsklass fika nu. Jag var taggad som fan o faktiskt lite små hungrig igen.

Alla e gö med o Miina kom tidigare

När vi kom hem satt Miina redan på trappan utanför mitt hus. Jag bad henne att komma lite tidigare o hjälper mej med förberedning. Hon lovade att göra så o att ta med sej fine tygservetter hon tryckte på. Hon e så begavad o snäll o pålitlig. Jag älskar henne så mycket!

Vi fixade allt rätt fint o nåt så när snabbt. O medan vi väntade tog vi beslutet att redan börjar lite gran så ja. Katten var oxå med o Barbro blev otroligt glad. Vår liten förfest blev kanon o när alla kom blev kvällen helt magisk!

Hoppas ni har oxå haft en jättefin o mummsig Kanelbullens dag!!!

Puss o kram 

Agaton❤

fredagsmys #2

Hejsan mina fina vänner!

Då e det fredag igen o dax för fredagsmys. Hoppas ni har haft en jättefin vecka! Asså min var gö otroligt spännande. Jag var ute mycket o plockade bär. Sen var jag i Botaniska Trädgården på en super najs evenemang. Jooo, de var ”Höstens Skafferi” o jag informerade mej om svamp o äpple o hur man laga sylt, saft o marmelad. O såklart blev det dagens finaste promenad i Botaniskas naturen.

Söndagsmys utan Ren

Alla var med. Bergman o Miina, Soudi o Evchen – hon vet gö så sjukt mycket om växter o djur – Selma o Per-Rune som vet allt om svamp. O Ren, Per-Runes rendjur fast han fick inte komma in för han e bannad från Botaniska. (Det e gö en annan berättelse men ah Ren har en grej för grönt o en gång ”betade” han i deras köksörtgården. Då blev dom jättearga o Ren får inte mer komma in i Botaniska. Stackaren asså! ) Men vi hade i alla fall skoj o jag tänkte berätta för er hur jag fyller upp min höst o vinter skafferi!

De gäller bär

 Jag plockade asså hur mycket bär somhelst. Rönnbär, hagtorn, björnbär och försökte hitta fläderbär men missade de. Bär har gö fruktansärt mycket vitaminer o antoxidanter – dom e gö bra för att kämpa emot gift i kroppen typ. O vitamin c e gö bra för att undvika att bli förskyld vetja. Men bär e också känsliga! Älskade bär. Tänk om man hade dom hela vintern nej, då börjar dom gö att mögla o de e gö världens största slösseri.

Sylt, saft o marmelad

Nu fick jag asså en säck med hagtorn, det växer överallt här i Nakedalen på ön. En kopp med björnbär vilka jag hittade på min kärleksstigen! O en bra portion rönnbär fast de var nästan lite besvärlig. För dom växer gö så högt upp o jag e inte så stort...asså joo men inte så lång menar jag o då klättrade jag lite för att få tag i dom. Bergman hjälpte mej men de var lite farligt för de blåste gö så mycket!

 

När vi var hemma började Bergman o jag rengöra alla bär från löv och smuts o sköljde dom under vatten. Sen kokade vi upp dom i vatten med lite socker i. Medan allt bubblade och kokade ställde vi alla glas- o syltburk i ugnen för en liten stund för att sterilisera dom (Jätteviktigt, annars får man mögel igen!)

På slutet fyllde vi allt i burkarna, vände om dom o efter ett tag – för dom var gö jättevarma – ställde vi dom i kylskåpet o i skafferiet. Juhu så underbart bra gick det!!

Nu har jag björnbär gelé, rönnbär sylt eller marmelad o hagtornmos.

OBS!! Ät ej hagtornbär o rönnbär råa. De smackar skitäckliga o man kan även få ont i magen.

Agatons hemmagjord Hagitornmos

Hagitorn

Hagtornmos e gö min favvo de e därför jag döpte de Hagitorn. Ni vet de bror gö på hur mycket socker o vatten man ta o då får man antingen saft eller mos eller sylt eller gelé va! Hagtorn kan man även gör te av och de e så bra för många grejer men ah ja Evchen vet. De e gö därför hon fick sin egen rubrik.

Nu dricker jag min hagitornte med maskrot honung. Mmmmh mums asså fan vad gött va.

Hagas hagtornträ

Hagas hagtornträ

Hoppas ni har haft en lika bra vecka som jag o om ni tar en promenad imorgon eller nästa vecka o passerar en hagtorn busk eller trä då måste ni ta med er lite gran o fixar er egna Hagitornmos. Hur gött som helst o det finns en jättestor trä mitt i Haga vid Skansens.

Puss Agaton ❤

fredagsmys #1

Hallå hallå!

 

Idag får ni läsa min första inlägg på min första blog. Jo visst är det den här jag pratar om. Vad fint att ni hittade hit!

 

Agaton de e gö jag

Nu är det så här att jag tycker mitt liv e lagom spännande och jag e väldigt pratsam. Året runt sysslar och pysslar jag med ditt och datt och jag vill gärna berätta för er vad jag gör och hur det går vetja. Kanske lär ni er nåt nytt, kanske tycker ni att det e underhållande och kanske jo förhoppningsvis tycker ni att det e fruktansvärt spännande och då hänger ni med på mina äventyr i vardagslivet. Så kan det bli vetja.

Varje fredag kl. 11.11 postar jag om min vecka. Perfekt till fredagsmys. För mys e gött och fredagar älskar vi hursomhelst. Gud vad underbart!

Just det Agaton heter jag och bor i Göteborg mitt i Slottsskogen. Jag bor med min bästa vän Bergman. Han e min gosehund o han e världens snällaste, tålmodigste och finaste. Han finns alltid till hands för mej. O vet ni vad? Bergman e så underbart smart. Ibland tappar jag tråd o då e Bergman på plats o löser de. Ba så. Asså fattar ni på riktigt?! Älskar honom så mycket. Vi gör gö allt tillsammans.

 

Fredagsmys e bäst

Öboende e jag med men bara under sommaren såklart fast nu flyttade jag hit till ön o stannar hela hösten fram till jul för att fokusera på det här fina projektet. Vad jag babblar om mej. Läs gärna mer här men nu smäller det!

Fredagsmys på riktigt mina vänner. Jag lovar. Vad jag längtade efter den här veckan. Ni här väl hört om Anu? Jo, hon e min människa vänninna o hon skaffade katt! Såklart älskar jag kattar o har själv en...eller jo nästan två.

Men hörnu, grejen e så här att jag har nånting att berätta här. 

Agaton skaffar katt del 1

Första gången

De va gö så att för flera år sen då skaffade jag en kattunge o det gick inte så bra. Iaf inte som jag hade tänkt mej... 

De blev bra ändå

Vet ni hur mycket ansvar de e att skaffa katt?! Fan tro mej de e inte ba hopp o lek. Nä fy vad jag va icke-redo för de. O katten stannade inte kvar. Fast bodde hon ba ett dygn med mej.

Jo, mina fina vänner, nu måste ni inte bli orolig. Jag kom på en bra idé och som sagt har jag gö Bergman o han hjälpte mej såklart. Nästa dagen flyttade Katten till min alla finaste väninna Miina. Miina e min tjej fast då var vi ba vänner. Hon e jätteansvarsfull och kärleksfull o omtänksam o så fin...hon fick katten av mej iaf. O tur att hon e granne med mej. Då kunde jag hälsa på katten varje dag. Då ser ni de gick gö bra ändå.

Agaton skaffar katt del 2

Min andra chans

Men tänk nu. Jag vänjade mej gö till Katten så länge hon bodde med mej och saknade ha en kattkompis i huset som dricker kattmjölk o äter kattmat. Joo, det var tungt fattar ni att vara utan min katt. Jag pratade om det då o då men Miina hon kan vara väldigt bestämd o de har hon rätt till. Hon har hjärtat på rätt ställe o hon vet bäst. Ja någon fin dag hände de. Miina ringde mej o sa katten e med barn o om jag fortfarande vill då kan jag få en kattunge! Gud vad jag blev lycklig. Jag skrek av glädje o Bergman började genast o förberedde en plats till kattungen.

Några veckor senare ringde Miina igen o sa ”Nu händer det! Kattungarna kommer!” Jag var vaken hela natt och sist knackade de på dörren klockan 6.00 på morron. Jag hade bakat hela natten för jag var så nervös.De var Miina med min kattbebis i famnen. Jag grät av lycko o tog in min lille älskling. Nu undrar ni kanske att bebisen kom till mej direkt men jo jag vet i människans världen då måste kattungen stannar med mammsan flera veckor. Men i min värld då blir man oberoende lite fortare. Vi födds och får en måltid o sen e vi redo för att...ja för vad som helst egentligen. Vi bor gö med våra familjer tills vi e självständiga men vi går o äter o leker mycket tidigare än ni. De e ba kärlek som behövs!

Agaton och Barbro eller Agaton får en annan chans

Tillslut blev de perfekt

Kattungen bor med mej o Bergman nu o heter Barbro. Fast Barbro e en pojke men vem bryr sej det e ett fint namn tyckte Bergman, Miina o jag. Jag spricker nästan sönder av glädje varje gång jag ser min älskling och vi trivs så himlabra tillsammans. Barbro och sin mamma träffas gö jämnt för Miina o jag e fortfarande granne med varandra. Varje dag tar vi en promenad genom Slottsskogen tillsammans.

Då ser ni hur de går ibland. Ba bra. Jag fick min andra chans o det blev ännu bättre än jag hade någonsin tänkt mej!

Hoppas ni får en underbar helg. Vi hörs om en vecka!

Puss o kram

Agaton ❤